Powstaje automatyczny system wykrywania turbulencji

17 sierpnia 2016, 05:24

Wykrywanie turbulencji pozostaje piętą achillesową współczesnego lotnictwa. Najtańszą i nadal najczęściej stosowaną metodą są subiektywne i nierzadko bardzo niedokładne raporty pilotów. Na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego zademonstrowano sposób znacznie szybszy i precyzyjniejszy: detekcję turbulencji na podstawie danych standardowo przesyłanych z pokładów samolotów komercyjnych linii lotniczych.



Manipulując źródłami cukru roślinnego, można kontrolować rozprzestrzenianie malarii?

5 sierpnia 2016, 10:41

Samice komarów pobierają krew ssaków, ale w skład ich diety wchodzą także pokarmy zawierające cukry, np. nektar, owoce czy sok mleczny drzew. Ostatnio naukowcy z Burkina Faso zauważyli, że roślinne cukry wpływają na relacje komarów z zarodźcami malarii, a więc na ich możliwość rozprzestrzeniania choroby.


Chińczycy kupią chiński oddział Ubera

2 sierpnia 2016, 08:51

Chińskie przedsiębiorstwo Didi Chuxing poinformowało, że kupi chiński oddział Ubera. To zakończy konkurencję pomiędzy oboma przedsiębiorstwami. Anonimowe źródło informuje, że wartość transakcji może wynieść nawet 35 miliardów dolarów


Coraz więcej zamówień na EUV

22 lipca 2016, 10:57

ASML informuje o rosnącej liczbie zamówień na systemy do produkcji półprzewodników w technologii ekstremalnie dalekiego ultrafioletu (EUV). W ostatnim kwartale zamówiono 4 takie systemy, a ASLM spodziewa się, że w przyszłym roku sprzeda ich 12.


Od krowiego szczęścia zależy ilość wapnia

15 lipca 2016, 11:59

Codzienne kroplówki z prekursorem serotoniny prowadziły do wzrostu poziomu wapnia we krwi krów rasy holsztyno-fryzyjskiej oraz w mleku krów rasy Jersey, które dopiero urodziły.


Baribale łączą znane obiekty ze zdjęciami na komputerze

15 lipca 2016, 11:22

Patrząc na zdjęcia, niedźwiedzie czarne, in. baribale, potrafią rozpoznać na nich obiekty znane z życia, np. pokarm czy ludzi.


Ślepczykowy klucz do cukrzycy

14 lipca 2016, 11:44

Ryby jaskiniowe ze sporadycznym dostępem do pokarmu wykazują objawy podobne do cukrzycy, jednak nie wydają się mieć jakichkolwiek problemów ze zdrowiem. Odkrycie genetycznych podstaw przystosowania do ekstremalnego środowiska może doprowadzić do rozwoju nowych metod leczenia cukrzycy i innych chorób.


Słodziki prowadzą do rekalibracji mózgu

13 lipca 2016, 13:31

Badania na ludziach i zwierzętach sugerowały, że sztuczne słodziki zwiększają głód i sprawiają, że je się więcej. Nowe studium przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Sydney oraz Instytutu Badań Medycznych Garvana wykazało, czemu się tak dzieje.


Barwnikowa niespodzianka

7 lipca 2016, 14:47

Podczas prac konserwacyjnych ustalono, że paginy Codex purpureus Rossanensis (Ewangelii z Rossano), jednego z purpurowych kodeksów uncjalnych, zabarwiono mieszaniną moczu i wyciągu z porostu - orselki barwierskiej (Roccella tinctoria).


Czas przejścia pokarmu przez jelito kluczowy dla zdrowia

28 czerwca 2016, 10:51

Czas przejścia pokarmu przez układ pokarmowy (pasażu) wpływa na ilość szkodliwych metabolitów bakteryjnych. Tym samym stanowi czynnik kluczowy dla zdrowia jelit.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy